Genital siğil, cinsel bölgede oluşan, cilt rengindeki küçük kabartılardır. Görüntüsü genelde karnıbahar şeklindedir. Kadınlarla birlikte erkeklerde de görülebilir ancak sıklıkla kadınlarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda vajinanın girişinde, vajina dudakları ve anüs bölgesinde, erkeklerde de çoğunlukla peniste ortaya çıkar.
Genital siğillerin oluşma nedeni HPV (insan papilloma virüsü) virüsüdür ve HPV virüsü cinsel yolla bulaşır. HPV virüsünün 100’den fazla çeşidi bulunur. Erkekte ve kadında oluşan siğiller genelde tehlikeli değildir. Tehlikeli olan tipler HPV 6 ve HPV 11’e bağlı olarak ortaya çıkanlardır. Sadece kadınlarda görülen bazı HPV tipleri vardır ki bunlar (HPV 16 ve HPV 18) kadınlarda rahim ağzı kanseri meydana getirir.
Siğillerin neden olduğu HPV virüsü, ciltten temas ile bulaşır ve en sık olarak da cinsel birliktelik sırasında bulaş gerçekleşir. Özellikle cinsel birliktelikte oral ya da anal seks veya cinsel bölgeye el teması ile de bulaş gerçekleşebilir. HPV virüsü yalnızca insandan insana bulaşır. Hayvanlardan veya eşyalardan bulaşma şansı yoktur.
HPV virüsü bulaştıktan sonra kuluçka dönemine girer ve ortaya çıkması haftaları veya ayları bulabilir. Bu yüzden virüsün ne zaman bulaştığını tespit etmek mümkün değildir.
Cinsel bölgede ortaya çıkan siğiller, genelde şikayete oluşturmaz, nadiren kadınlarda kaşıntı, yanma veya hassasiyet gösterebilir.
Genital siğil tanısı muayene ile konulabilir, şüpheli ise nadiren biyopsi alınır.
Hangi tedavi uygulanırsa uygulansın siğil tekrar ortaya çıkabilir. Bunun sebebi HPV virüsünün tam olarak cinsel alandan uzaklaştırılmamasıdır. Vücuttaki bağışıklık sistemi 2 yıl içerisinde HPV yi yenerek vücuttan atar.
Siğil rahatsızlık vermiyorsa, herhangi bir şikayet yoksa tedavi edilmesi gerekmeyebilir. Hangi tedavinin yapılacağına doktorunuz karar verecektir.
Genital siğil tedavisinde krem ve solüsyonlar kullanılır. Bunlar:
İlaç tedavisine cevap vermeyen siğiller ve vajina, anüs veya idrar kanalına yayınlan siğiller cerrahi işlemle yakılarak, alınarak, dondurularak ya da lazer ile buharlaştırılarak tedavi edilir. Muayenehane şartlarında, bazen de ameliyathanede uygulanır. Gebelikte de cerrahi tedaviler uygulanabilir.
Siğillerin tekrar çıkmasını engellemek için Gardasil aşısını olmak gerekir. Bu aşının yapılması için HPV virüsünün vücuttu olmaması gerekir. Vücutta HPV varsa faydası olmayacaktır. Rahim ağzı kanseri ve genital bölgede siğil oluşmasını engelleyen 2 çeşit aşı vardır.